Megtartotta évértékelő közgyűlését a Megyei Szövetség

A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége 2018. április 14-én, szombaton megtartotta a 2017. évet értékelő közgyűlését. Az esemény megrendezésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tárgyalótermében került sor. Dr. Fekecs Dénes, a megyei szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, külön köszöntötte Dr. Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Dávid Károly rendőr dandártábornokot, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét, Rausch Sándort, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, valamint Mák Kornélt, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármesterét.

A napirendi pontok elfogadása után Dr. Fekecs Dénes megkezdte évértékelő beszámolóját, mely során elmondta, hogy a 2016. évi 199.436 órát 52%-kal meghaladóan, összesen 302.180 órát töltöttek szolgálatban megyénk polgárőrei. Elmondta továbbá, hogy az egyesületek taglétszáma a 2016. évi 3.637 főről 2017-ben 11%-kal, 4.063 főre emelkedett, valamint az ifjú polgárőrök létszáma a 2016. évi 48-ról 118-ra emelkedett. Kiemelte, hogy az elmúlt években különösen nagy kihívás elé állította hazánkat, azon belül megyénket is az illegális migráció. Ezen komoly közbiztonsági kockázat kezelésében a rendőrség és a honvédség mellett polgárőreink is kivették részüket.

Ezután ismertette tagszervezeteink bűnmegelőzési tevékenységének eredményeit: tovább erősödött a kapcsolatunk a megyei rendőr-főkapitánysággal, a megye rendőrkapitányságaival és határrendészeti kirendeltségeivel, folytattuk az OPSZ kiemelt bűnmegelőzési programjait, mint a 300×100 Biztonság program és a Nagyvárosi Bűnmegelőzési program, valamint folytattuk a fiatalok bevonását a polgárőrség tevékenységébe és az oktatások szervezését. A „Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek” karitatív program keretében megyénk polgárőrei kiemelten figyeltek az egyedül élőkre, a szépkorúakra és a rászorultakra, a Szomszédok Egymásért Mozgalom és a Külterületek Biztonsága program pedig tovább erősítette a lakosság biztonságérzetét.

Az elnöki beszámoló után a gazdasági beszámoló következett, majd a Felügyelő Bizottság elnökének beszámolója, aki elmondta, hogy a 2017. évben megvalósult ellenőrzések során a megyei szövetség gazdálkodásában, működésében nem tártak fel szabálytalanságot.

A hozzászólások során Dávid Károly rendőr dandártábornok elismerő szavakkal szólt a polgárőrökről, megerősítette, hogy a Rendőrség és a Polgárőrség kapcsolata kitűnő. Elmondta, hogy megyénkben a bűncselekmények számának csökkenéséhez a polgárőrök szerepe is vastagon benne van. Rausch Sándor megköszönte a polgárőrök önkéntes munkáját, és felvetette a lehetőségét annak, hogy együttműködés jöjjön létre a Polgárőrség és a Polgári Védelmi Szövetség Közt. Mák Kornél kihangsúlyozta a karitatív szervezetekkel való együttműködés fontosságát, szorgalmazta a Magyar Vöröskereszt, valamint a Máltai Szeretet Szolgálat és a polgárőrség működésének szorosabbra fűzését.

A hozzászólók sorát Dr. Túrós András zárta, aki kijelentette: Magyarországon soha nem volt még olyan jó a közbiztonság, mint az elmúlt 1-2 évben. A rendőrség nélkülözhetetlen partnernek, az állam stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget. Elmondta, hogy Bács-Kiskun megye az elsők közt van a megyei szövetségek tekintetében, az OPSZ pedig nagyra értékeli a megyei polgárőrség munkáját, és maximálisan elégedett azzal. Végül örömét fejezte ki az iránt, hogy az OPSZ elnöksége Baját választotta az idei Országos Polgárőr Nap helyszínéül.

A hozzászólások után a közgyűlés egyhangúlag elfogadta az elnöki, gazdasági, és a felügyelőbizottsági beszámolókat, illetve a 2018-as költségtervet.

További képek a galériában

Updated: 2018-07-18 — 12:21