Méltatás és jókedv az Országos Polgárőr Napon

Minden idők eddigi leglátogatottabb polgárőr napját rendezték meg június 23-án Baján, ahol dr. Pintér Sándor, Magyarország miniszterelnök-helyettese is megköszönte az önkéntes bűnmegelőzők munkáját.

Az előző napok hősége is alábbhagyott, talán pont azért, hogy a sok ezer polgárőr önfeledten ünnepelhessen június 23-án Baján, a 24. Országos Polgárőr Napon, illetve a 7. Országos Lovas Polgárőr Szemlén. A megnyitó ünnepségen ott volt dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Zsigó Róbert államtitkár, dr. Kerényi János országgyűlési képviselő, dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója, dr. Tóth Tamás büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánjai, a Magyar Posta Zrt., a megyei rendőr-főkapitányságok és a különböző települések önkormányzati vezetői.

Először Fercsák Róbert, Baja polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a soknemzetiségű, pezsgő városban a polgárőrök fontos szerepet töltenek be. Különösen a bűnmegelőzésben és a katasztrófavédelemben. „Az illegális migrációt Önöknek is köszönhetően a lakosság nem érzékeli itt, a határ közelében sem – mondta, majd hozzátette – Öröm, hogy Baján egyre több fiatal csatlakozik a helyi polgárőr szervezethez.

„Külön köszöntöm a lovas polgárőröket, egyre gyarapodó létszámukat, mert rendkívüli teljesítmény az, amivel rendkívül tudják segíteni a rendvédelmi szervek munkáját – mondta Lezsák Sándor, majd hozzátette – Egyet ígérhetek, hogy a polgárőrségen belül, erőnk szerint teszünk meg mindent, hogy semmiféle zavar ne legye.”

Zsigó Róbert államtitkár a biztonság fontosságát méltatta beszéde elején, majd miután megköszönte a polgárőrök munkáját. „Mi, akik itt élünk a déli határ mellett, igazán tudjuk értékelni azt, hogy milyen jó érzés az, hogy minden nap nyugodt szívvel tudjuk gyermekeinket elengedni az iskolába, hogy minden nap nyugodtan tudjuk élni az életünket.”

Dr. Túrós András a megjelenteken túl külön köszöntötte azon polgárőröket is, akik a határon túlról, mégpedig Kárpát-aljáról, Erdélyből illetve a Vajdaságból érkeztek. Elmondta, hogy a magyar polgárőrök 2100 településen járulnak a közbiztonsághoz, kilencmillió közterületi órával, több ezer rendezvény biztosításával, a hatóságok felé irányuló jelzésadásokkal a bűnmegelőzést érintették. „A polgárőreink százai, ezrei mindennap ott vannak a közterületeken és vigyázzák az emberek biztonságát, nyugalmát. Polgárőreink ott vannak az ország határainak védelménél, kiveszik részüket az illegális migráció megállításában, lovas polgárőreink egyre szervezettebben vesznek részt a határvédelem mellett a külterületi jogsértések megelőzésében is.” Az OPSZ elnöke hozzátette, hogy a Polgárőrség lépést tud tartani a közbiztonságot veszélyeztető új kihívásokra, a polgárőrök készen állnak az új kihívásokból eredő feladatok végrehajtásában. Nyomatékosította, hogy a Polgárőrségnek nincs alternatívája, majd megerősítette, hogy amit a 63 ezer polgárőr nap mint nap tesz, azt úgy hívják, hogy minden napi hazaszeretet.

Dr. Pintér Sándor beszédét azzal kezdte, hogy átadta dr. Orbán Viktor üdvözletét. „Magyarország miniszterelnöke elismeri és értékeli a munkájukat – majd folytatta – az önök áldozatos munkája nélkül nem lehetne hazánk a világ 15. legbiztonságosabb országa.” A belügyminiszter kinyilvánította azt is, hogy a polgárőrök az elsők között voltak, akik felismerték a migrációban rejlő veszélyeket és rögtön reagáltak is rá. Járőrszolgálatot szerveztek, segítették a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, majd megalakították a határvédelmi polgárőr tagozatot. A motoros tagozatot is méltatta a miniszterelnök-helyettes, mely szerinte új szintre emeli a polgárőrök és a rendőrőrök közös munkáját. Beszélt arról is, hogy az Országos Polgárőr Szövetség 2018-at a család, a gyermek és az ifjúság évének tekinti. „Jól választottak, mert egyre több veszély fenyegeti a fiatalokat. Első sorban a kábítószer-kereskedők részéről.” Dr. Pintér Sándor végezetül kérte a polgárőröket, hogy továbbra is működjenek együtt hazánk dicsőségére!


Ezután ünnepi fogadalmat tett számos ifjú polgárőr, majd dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke áldotta meg polgárőröket.

A megnyitó végeztével elismerések, jutalmak átadására került sor.

„Polgárőr Város” kitüntető címet kapott:

 • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület
 • Polgár Város Önkormányzata és a Polgári Polgárőr Egyesület
 • Lőrinci Város Önkormányzata és Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület
 • Isaszeg Város Önkormányzata és a Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület
 • Tiszaföldvár Város Önkormányzata és a Tiszaföldvár Városi Polgárőr Egyesület
 • Ajak Város Önkormányzata és Ajak Biztonságáért Polgárőr Egyesület.

„Polgárőr Község” kitüntető címet kapott:

 • Nagykozár Község Önkormányzata és a Nagykozári Polgárőr Egyesület
 • Lepsény Nagyközségi Önkormányzata és a Lepsényi Polgárőr Egyesület
 • Rábapordány Község Önkormányzata és a Rábapordányi Polgárőr Egyesület
 • Almásfüzitő Község Önkormányzata és a Füzitői Faluvédő Polgárőr Egyesület
 • Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Polgárőr Egyesület
 • Balatonszárszó Község Önkormányzata és a Balatonszárszói Polgárőr Szervezet
 • Majosháza Község Önkormányzata és a Majosházi Polgárőr Egyesület
 • Andocs Község Önkormányzata és az Andocs Községi Polgárőr Egyesület
 • Iregszemcse Község Önkormányzata és az Iregszemcsei Polgárőr Egyesület
 • Ispánk Község Önkormányzata és az Ispánki Polgárőr Egyesület
 • Ábrahámhegy Község Önkormányzata és az Ábrahámhegy Polgárőr Egyesület
 • Budajenő Község Önkormányzata és a Budajenő Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Közhasznú Egyesület
 • Hahót Község Önkormányzata és a Hahóti Polgárőr Egyesület.
 • A „Fővárosi Polgárőr Kerület” kitüntető címet Budapest X. kerület Kőbánya Önkormányzata és az Óhegy Polgárőr Egyesület kapta meg.

Miniszteri dicséretben és tárgyjutalomban részesült:

 • Boros Tibor, az Ócsa Városi Polgárőr Egyesület tagja
 • Varró János, a Györei Polgárőr Egyesület elnöke
 • Sasvári Pál, a Mátészalka Közlekedési Polgárőr Egyesület elnöke
 • Szemesi Szilveszter, a Kiskundorozsmai Önvédelmi Csoport Polgárőr Egyesület elnöke
 • Szabó Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben részesült:

Pintér László, Mayer Norbert, Szabó Viktor, Dézsi Gábor, Kozák János, Nagy Sándor, Soós István, Török László István, Oláh Barnabás, Repa József, Józsa István László, Mánomics Zoltán, Szabó László, Oláh-Háromszéki Attila, Pungor János r. ezredes, Vámos György, Herman Attila, Bakk Jenő, Arany György, Pordán József, Kakas Béla, Láng István, Mészáros Károly honvéd őrnagy, Géczi Lajos, dr. Kulik Mónika, Görbe Attila r. alezredes valamint Lezsák Levente.

A megnyitó után a miniszterelnök-helyettes az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, valamint a határon túli magyar polgárőr szervezetek képviselői a helyszínen véleményt cseréltek, majd a szórakozás és a pihenés vette át a szerepet. Míg a nagyszínpadon különböző könnyed műsor folyt, népdal és operett műsorok mentek, aközben a helyszínen levő polgárőrök, barátok és családtagok főzhettek, ismerkedhettek, beszélgethettek, vásárolhattak a kitelepült árusoknál, vért adhattak illetve különböző szakmai bemutatókat nézhettek meg. Nagyon látványos volt a lovas és a kutyás bemutató, a rendőrség szimulációs gyakorlata, de nagy sikert aratott az airsoft lövészet, a gyerekek arcfestése is.

Váradi Balázs a Magyarkeszi Polgárőr Egyesület tagja például azért tartja fontosnak, hogy részt vegyen a polgárőr napokon, mert – mint mondta: Megtisztelem a többi polgárőr társamat azzal, hogy eljövök, és itt vagyok, ez egy olyan rendezvény, ahol egy évben legalább egyszer együtt lehetünk, találkozhatunk, beszélgethetünk, tapasztalatokat cserélhetünk, új barátságokat köthetünk, és nem utolsó sorban színes programok vannak, amik bemutatják a polgárőrök életét. A polgárőr napok mindig jó helyen vannak, ide is érdemes volt eljönni.

Vinczéné Gál Beatrix férjével és gyerekeivel együtt Bócsáról érkezett. Elmondta: Büszke vagyok arra, hogy megyénk szervezhette idén az Országos Polgárőr Napot. Férjemmel, aki szintén polgárőr azért jöttünk el, hogy találkozzunk a régi polgárőr barátokkal, beszélgessünk, nevessünk, elevenítsük fel a régi emlékeket – mondja mosolyogva Beatrix, majd hozzáteszi – szuper itt minden, érdemes volt eljönni. Én nagyon szeretem megnézni a polgárőr szakmához kapcsolódó bemutatókat, és nagyon tetszik, hogy a polgárőr napokon mindig figyelnek a gyerekekre is. Nekem fontos, hogy ez a rendezvény gyermekbarát, nekik is megvan az elfoglaltság.

A dunaújvárosi Pannon Polgárőrség tagjai több napos táborozással kötötték össze a polgárőr nap eseményeit, a Sugovica partján vertek sátrat. „Számomra az a fontos, hogy ez a program egy csapatépítő tréningnek is megfelel – mondja Peczen Antal elnök. – Más polgárőrökkel együtt tudunk itt táborozni, ami ismerkedési lehetőségnek is kiváló.

Miután a polgárőrök elfogyasztották az általuk főzött ebédet, vagy megkóstolták a híres bajai halászlét, végig nézték az összes színpadi produkciót, izgultak a sportrendezvények eredményhirdetésénél, végül az estét egy koncerttel zárták.

Forrás: opsz.hu

Képgaléria

 

További képek:

OPSZ fotóalbum

 

További sajtó megjelenések:

BAON.hu – Baján találkoztak az egyenruhás civilek

BAON.hu – Pintér: hazánk a világ tizenötödik legbiztonságosabb állama

Baja.hu – Működjünk együtt hazánk dicsőségére

Hiros.hu – Országos polgárőr napot tartottak Baján

Police.hu – Országos Polgárőr Nap Baján

 

Kapcsolódó cikk:

Baja.hu – Bűnmegelőzés határok nélkül

Updated: 2019-06-20 — 14:11