Dékáni HELP 2019: segítség az időseknek

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának rendész-ifjú polgárőr tanulói és több együttműködő szervezet 2019. február 12-én tartotta meg az úgynevezett DÉKÁNI HELP (hivatások az egészséges lakosságért) programot, melynek célja a külterületen élő nehéz helyzetben lévő időskorúak, valamint a járásban élő hadiözvegyek segítése.

Az iskola által koordinált rendezvény országosan is példaértékű összefogással valósult meg. Részt vettek benne az Országos és a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség, a Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a BM-OKF GEK Bács-Kiskun Megyei Kéményseprő Ellátási Csoport, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, az OMSZ Kiskunhalasi Mentőállomása, a Kiskunhalasi Önkormányzati Rendészet, valamint ennek keretén belül a Mezőőrség HTKTSZSZK Tanyagondnoki Szolgálata és a Magyar Honvédség tagjai. A fenti szervezetek járműveket és anyagi támogatást is nyújtottak az akció minél sikeresebb végrehajtásához.

Az iskolából a rendészeti-közszolgálati, az egészségügyi és a szociális ágazati képzésben résztvevő tanulók kapcsolódtak be a lebonyolításba, melynek során közel ötven rászoruló részére nyújtottak segítséget, Kiskunhalas, Pirtó, Harkakötöny, Kunfehértó, Balotaszállás, Kisszállás, Tompa Kelebia települések önkormányzatainak támogatásával.

A rendezvényt Vikker József főigazgató-helyettes nyitotta meg, majd Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, melynek során kihangsúlyozta, hogy ez a karitatív jellegű tevékenység kitűnő példája annak, hogy az ifjú polgárőrök miként tölthetnek be fontos szerepet a polgárőrség életében. Ezután az Országos Polgárőr Szövetség az iskola ifjú polgárőrei részére csapatzászlót adományozott, melyet Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke adott át az iskola diákjait képviselő Vezdán Csaba rendészeti szakmacsoport vezetőnek.

A diákok és a programhoz csatlakozók együttműködését Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője és Szűcs Csaba, Kiskunhalas város alpolgármestere is megköszönte. Az együttműködő szervek részéről Dr. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója, Dr. Vaslóczki Ferenc r. alezredes, Kiskunhalas rendőrkapitánya, illetve Nagy Viktor alezredes, a 38. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka is elismeréssel nyilatkoztak a példás összefogásról.

Az ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők 16 csapatra osztva elindultak a helyszínekre. A rendész ifjú polgárőrök a tanyavilágban élő időseknél, hadiözvegyeknél a hetekben kiszállításra került tűzifa támogatásnál segítettek a favágásban, a szociális területen tanulók beszélgettek az idősekkel, segítettek a benti munkákban, az egészségügyi területen tanuló diákok pedig az iskolában tanító doktornő, a kórház orvosai és a mentőszolgálat irányításával alapvető egészségügyi ellátásban részesítették őket, vérnyomást, vércukorszintet mértek.

A katasztrófavédelem munkatársai felhívták a tanyasiak figyelmét a kályhákkal, kéményekkel kapcsolatos esetleges problémákra, valamint kéményellenőrzést hajtottak végre. Átadásra kerültek továbbá a rászorulók részére az iskola által összegyűjtött, valamint a Polgárőrség és Honvédség anyagi támogatásából vásárolt tartós élelmiszerekből összeállított adománycsomagok.

Az eseményt követően Bán Gábor, az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági Tagozatának elnöke elmondta: A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az első bázisa volt az ifjú polgárőröknek az országban, évek óta partnerei az OPSZ Ifjúsági Tagozatának, remek kapcsolatot ápolunk velük. Ez ismét egy olyan rendezvény volt, ahol megmutatkozott, hogy mit is jelent polgárőrnek lenni; az OPSZ programjainak lényege a segítségnyújtás, az idősek védelme, a karitatív tevékenységek. Erre épülve ma ifjú polgárőrök vettek részt egy egész napos rendezvényen, ahol tanyákon élő időseket látogattak meg rendőrökkel és egyéb közreműködő szervekkel karöltve.

Az Ifjúsági Tagozat 2019-ben is igyekszik bővíteni a kiskunhalasihoz hasonló Ifjú Polgárőr Centrumok számát, jelenleg is több bejegyzés van folyamatban. Ezeknek a centrumoknak az lesz a célja, hogy összefogja a térségben lévő ifjú polgárőröket, bázist teremtsen nekik.

Galéria

Fotók: Pozsgai Ákos – Petőfi Népe

Updated: 2019-10-02 — 09:47

Dékáni HELP 2019: segítség az időseknek

Updated: 2019-06-20 — 13:47