Emlékéremmel ismerték el a solti polgárőrség munkáját

Idén márciusban ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Solti Polgárőr Egyesület. Születésnapi ajándékuk a Solt Városért Emlékérem volt, amit szombaton vehettek át a művelődési házban tartott díjátadó ünnepségen – írja a Petőfi Népe.

 

Az emlékérmet Lencsés Sándor, az egyesület elnöke vette át Kalmár Pál polgármestertől

 

Húsz éve, egy baráti beszélgetés közben született meg a polgárőr egyesület megalakításának ötlete Lencsés Sándor fejében. Elképzelése nyitott fülekre talált Bíró István személyében, így ketten láttak neki a szervező munkának. Az alakuló közgyűlést 1999. március 9-én tartották meg.
–Sok solti alapító tagunk volt, többek között magam is, akik úgy gondoltuk, egyik legfontosabb igénye, vágya a település lakóinak, hogy biztonságban érezhessék magukat otthonukban. Az első évben már negyvenöt hadra fogható tagunk volt. Két esztendeig saját gépkocsinkkal járőröztünk, az üzemanyagköltséget is saját zsebből fizettük ki – idézte fel a solti polgárőrség megalakulásának történetét Lencsés Sándor elnök.
A polgárőrség létjogosultsága, hasznossága rövid időn belül tudatosult az itt élőkben. A működés költségeihez kezdetben a vállalkozók járultak hozzá. Évek óta az önkormányzat és az Országos Polgárőr Szövetség anyagi támogatásával működik az egyesület. Első szolgálati járművüket a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségtől kapták, ami sajnos nem sokig bírta. Nem sokkal később sikerült az egyesületnek egy megbízható gépkocsit vásárolnia. Járműparkjuk tavaly év végén a rendőrségtől kapott autóval gazdagodott, így ma már két gépkocsival tudják bejárni Solt, Járáspuszta és Tételhegy bel- és külterületét.
–Polgárőrségünk tagjai éves átlagban összesen csaknem háromezer órát töltenek szolgálatban. Heti több alkalommal járőrözünk, biztosítjuk a városi rendezvényeket, segítjük a rendőrség, a családsegítő szolgálat, és a civil szervezetek munkáját. Nagy hangsúlyt helyezünk a továbbképzésre is, rendszeresen tartunk előadásokat, az itt megszerzett ismeretek (elsősegélynyújtás, intézkedési szabályok stb.) polgárőreink minden napi tevékenységét segíti –tette hozzá az elnök.
A solti polgárőrök kiváló kapcsolatokat építettek ki a megyei polgárőr szövetséggel, a rendőrséggel, a város vezetésével, és természetesen a település lakóival is. Munkájukat megbecsülés övezi, egyesületük 2006-ban kapta meg az „Év polgárőr Egyesülete címet, tagjaik közül nagyon sokan részesültek megyei szintű elismerésben. Lencsés Sándor immáron öt esztendeje elnök helyettese a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetségnek.
–Számunkra legértékesebb és a legrangosabb kitüntetés a most megkapott Solt Városért Emlékérem. Hiszen nincs nagyobb öröm, mint amikor az település ismeri el munkánkat, amelynek biztonságáért dolgozunk húsz esztendeje, nap, mint nap – hangsúlyozta Lencsés Sándor.

 

A fejlődés nem áll meg

A solti polgárőrség ma már megfelelő eszközállománnyal rendelkezik. A legfontosabb céljuk az állomány összetartozásának erősítése mellett, új tagok toborzása, illetve, hogy valamennyi polgárőrnek egyenruhát tudjanak biztosítani.

 

Szöveg: Gulyás Sándor – Petőfi Népe
Kép: Lencsés P. Anna – Petőfi Népe

Updated: 2019-03-22 — 12:07