Az oltási pontokon is segítenek a polgárőrök

A tömeges oltások megkezdése óta polgárőrök teljesítenek szolgálatot kórházi oltási pontokon, segítve az oltásra érkezőket és a betegeket. A Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség  tagegyesületeinek életében alapfeladataik ellátása mellett a járvány kirobbanása óta hangsúlyos szerepet kap a karitatív tevékenység.

– A rendkívüli idők rendkívüli szolgálatra hívják megyénk polgárőreit – így summázta a polgárőrség történelmi helyzet kihívásaira adott válaszát dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Polgárőr Szövetség gazdasági és pénzügyi elnökhelyettese.

– A járvány első, második és harmadik hullámával soha nem tapasztalt helyzettel néztünk szembe, ami átrendezte a polgárőrök szolgálatteljesítését. Mindennapi feladataink, a közterületi és határvédelmi szolgálat mellett előtérbe került a karitatív tevékenység. Dr. Túrós András, a polgárőrség országos elnöke szavaival élve a járvány hullámai alatt polgárőr szociális ellátó hálózat alakult ki: elsőként nyújtottunk segítséget az önkormányzatoknak és az embereknek. Segítettük és továbbra is segítjük az idősek, a rászorulók szociális ellátását, polgárőreink bevásárolnak, a gyógyszerek kiváltásában és a betegszállításban szintén segédkeznek. Megyeszerte több ezer adag ételt szállítanak ki a polgárőrök a rászorulók és a veszélyeztetettek számára. Nagyon sok helyen besegítenek a ház körüli munkákban, például a tüzelő előkészítésében, behordásában.

 

A második hullámtól már a járványügyi szabályok betartatásában is közreműködnek a megye polgárőrei, segítséget nyújtanak a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében, a maszkhasználatot és a zárva tartást úgyszintén figyelik

 

– Megjelentek a településeken azok, akik kihasználják a társadalom félelmét, a szélhámosok és a csalók hasznot húznak a védtelen emberek helyzetéből. Az áldozattá válás elkerülését elősegítve a polgárőrök biztonsági látogatásokat tesznek az idős és kiszolgáltatott lakosságnál, felhívják a figyelmet a csalók jelentette veszélyre. A második hullámban már erre a célra készített plakátokon és szórólapokon tájékoztattuk a veszélyeztetett csoportot – hívta fel a figyelmet az elnök a házalók jelentette veszélyre.

A megyei polgárőr vezető rávilágított, hogy megyénk polgárőrei saját egészségüket sem kímélve új feladatra is vállalkoztak: az oltások elindulásával az oltási pontokon teljesítenek rendszeresen szolgálatot. A szolgálatokat a kórházi vezetők kérésére, a kórház parancsnokok irányításával látják el. A Megyei Szövetség és a járások koordinátorai irányítják a megfelelő helyszínre a Szövetség résztvevő tagegyesületeit. A polgárőrök feladataikat az ott szolgáló katonákkal, az egészségügyi személyzettel, és a biztonsági szolgálat tagjaival együttműködve végzik: segítik, kísérik és irányítják az oltásra várakozókat. A szövetség elnöke rámutatott, hogy számos egyesület polgárőrei szolgálnak már a megye különböző oltási pontjain és mind többen jelentkeznek a feladatra. Jelenleg nagy számban látnak el szolgálatot polgárőrök a Bajai Szent Rókus Kórház és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház területén. Igyekszünk mindenhova eljutni, ahol igény tartanak a speciális segítségnyújtásra.

– Példaértékű polgárőreink hozzáállása a járvány kezeléséhez. Bátorságukkal a potenciálisan halálos betegséggel dacolva a társadalmat, az emberek biztonságát és egészségét szolgálják. Bízunk benne, hogy közreműködésükkel hamarabb legyőzhető a járvány és a polgárőrök is hozzájárulnak ahhoz, hogy ismét a régi életünket élhessük – méltatta a megyebeli polgárőrök helytállását Fekecs Dénes.

 

Az elnök a jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy a polgárőrség szakmai feladatait a rendészeti szervek leterheltségét figyelembe véve tervezték, melynek során 2021-ben is prioritást biztosítanak a közterületi és külterületi járőrszolgálatnak. Az ideit a Közlekedésbiztonság évének nyilvánították, ezért különösen a járvány leküzdését követően fokozott erővel működnek közre a rendőrség közúti ellenőrzéseiben, melynek során a gyalogos és kerékpáros balesetek megelőzése kap kiemelt hangsúlyt. Ezen kívül a polgárőrség bekapcsolódik a kormány által meghirdetett „Tisztítsuk meg az országot” projektbe.

 

Az előző évet is értékelte az elnök

 

A helyzet kevés időt hagy a számvetésre, de egyértelmű, hogy a tavalyi a polgárőrség történetének legnehezebb éve volt a berobbanó világjárvánnyal. A karitatív munka mellett hangsúlyos volt a megyei polgárőrség közterületi szolgálata és a határvédelemben való közreműködése. Mára 116 regisztrált egyesület a Szövetség tagja, ahol 4527 polgárőr látja el a szolgálatot. Évről évre emelkedik a polgárőrök szolgálati óraszáma. Tavaly kiemelkedően sok, összesen több mint 937 ezer órában láttak el szolgálatot Bács-Kiskunban, ez fejenként 207 szolgálati órát jelent. Emelkedett a jelzésadás és a kiemelt intézkedések száma, ami azért figyelemre méltó, mert a jelentős karitatív tevékenység mellett is növekedni tudott ez a szám. Tavaly három tagegyesület kapott személygépkocsit, 10 pedig robogót a rendőrség támogatásával, ami által eredményesebb lehet szolgálatellátásuk.

 

Updated: 2021-05-11 — 10:34