Kerekesszékben vadássza a körözött autókat a polgárőr

Berta-Somogyi Attila 30 éve került kerekesszékbe egy motorbaleset miatt. A mélységekből évek alatt kapaszkodott vissza a normális életbe és ma már a Bátyai Polgárőr Egyesület civil autóvadászaként körözött járműveket azonosít egy speciális rendszámfelismerő rendszerrel.

 

– Tizenkilenc voltam, amikor Kalocsa belvárosában motorozva kikanyarodott elém egy segédmotoros, akivel ütköztem. Megdobott a padka és háttal az útszélen álló kőpadnak csapódtam. Öt csigolyám tört el, lebénultak a lábaim, azóta kerekesszékben élek. Ennek idén 30 éve – idézte vissza kalocsai Berta-Somogyi Attila a sorsfordító nap eseményét. Az akkor mentősként dolgozó fiatalember szenvedélyesen szerette a szakmáját, imádta a motorozást, de egy pillanat alatt minden szó szerint derékba tört életében. Hosszú, egy éves rehabilitáció következett, mialatt megtanulta a kerekesszék használatát és a gyökeresen eltérő élethez való alkalmazkodást. Attila hosszú ideig lelkében is összetört volt. – Három évig nem mertem kimenni az utcára, mert féltem az emberek reakciójától, amikor meglátnak – emlékezett vissza. Hosszú volt az út, mire teljes értékű embernek érezte magát és meglátta a célt és az értelmet életében. Ebben egy barátja és felesége segített neki, akit a baleset előtt négy hónappal ismert meg és aki kitartott mellette.

Mivel a kezei nem sérültek, így teljes életet élhet: ellátja magát, családot alapított, autót vezet és sportol, háromkerekű kézi hajtású kerékpárjával minden nap teker, idestova tízezer kilométernél jár. És polgárőrként a közösséget szolgálja már több mint 10 éve.

– Azért csatlakoztam annak idején a kalocsai polgárőrséghez, mert valamilyen formában a bűn ellen akartam tenni, ahogy lehetőségeim engedik. Így kezdtem a rendszámfelismerő rendszerrel dolgozni, melynek szoftvere a laptophoz csatlakoztatott kamera segítségével rendszám és alvázszám alapján kiszűri a forgalomból a körözött járműveket. A kamera minden járműről felvételt készít és elmenti a gépre. Hozzáférésem van a rendőrség körözési adtabázisához, amit napi rendszerességgel frissítek. Ha körözött járműbe botlunk, Beethoven Örömódájával jelez a rendszer – mondta Attila, akinél talán közlekedési balesete is közrejátszhatott abban, hogy az utakon szolgálja a biztonságot.

 

 

Szabadi Istvánné, a Bátyai Polgárőr Egyesület elnöke három éve kereste fel, hogy dolgozzanak együtt. Azóta szoros együttműködésben látják el a szolgálatot, legalább heti egy alkalommal vadásszák a körözött járműveket. Mivel azonban a polgárőr önállóan nem intézkedhet ilyen esetekben, külön mappában gyűjti a körözött járművekről készült fotókat és ha a rendőrség kéri, akkor átadja nekik, ezzel segítve munkájukat.

Szabadi Istvánné egyesületi elnök szerint Attila története példája annak, hogy a polgárőrség nyitott szervezet, ahol mindenki megtalálja a maga helyét, hasznosíthatja tudását, tehetségét. – Öröm Attilával együtt dolgozni. Célunk, hogy rend és nyugalom legyen a faluban, amihez ő is nagyban hozzájárul. Ráadásul sokan lassítanak, ha meglátják a kamerát az autóban. Utána jó néhány napig nincs gyorshajtás a főutcán – fogalmazott az elnökasszony hozzátéve, hogy Attila nagyon sokat mesél az ifjú polgárőröknek és az 50 órás közösségi szolgálatot teljesítő középiskolásoknak, akik közül már többen maradtak és polgárőr ruhát öltöttek hatására.

– Hálás vagyok, hogy a bátyai egyesülethez tartozhatom, mert ők az egyik legfontosabb motivációm a mindennapokban – fogalmazott Attila, akiről fentebb azt írtuk, hogy erőt ad másoknak történetével. – Fontos számomra, hogy motivációt adjak az embereknek és azt üzenjem, hogy nincs igazán elkeserítő és megoldhatatlan helyzet. Nincs lehetetlen, mert mindenhonnan van kiút az értékes életbe – fogalmazott Attila, akit már a megye több iskola esélyórájára is meghívtak, hogy megossza a történeteit a diákokkal. Ezenkívül  a Kalocsai Dózsa György Kollégium és Technikum rendészeti tanulóinak társaival együtt oktatja a polgárőrség történetét. És persze a gyakorlatok keretében a rendszámfelismerő rendszer használatát.

Fotók: Török Tibor

Updated: 2021-05-28 — 08:36