Díjakat és szolgálati járműveket is átadtak az évértékelő közgyűlésen

Közgyűlésen értékelte tavalyi munkáját a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség, majd az idei költségvetést és az elnökség pandémia idején hozott korábbi döntéseit is elfogadták a szervezet tagjai pénteken, Helvécián. A közgyűlés után az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke és a megyei rendőr-főkapitány elismeréseket adott át a polgárőröknek és a velük közös szolgálatot ellátó rendőröknek. 

A közgyűlés a koronavírusban elhunyt polgárőrök emlékére egy perces megemlékezéssel kezdődött, majd évértékelő következett. Dr. Fekecs Dénes megyei elnök évértékelőjében elmondta, hogy a polgárőr egyesületek terveit alapjaiban felülírta a koronavírus-járvány és mind országosan, mind megyei szinten a polgárőrség 30 esztendős történetének legnehezebb és legveszélyesebb éve volt a tavalyi. Egy addig sosem tapasztalt helyzettel kellett szembenézni, amihez az OPSZ  vezetése minden lehetséges segítséget megadott a megyei szövetségnek.

A polgárőr munka középpontjába a karitatív tevékenység került. Különösen sok segítséget nyújtottak a polgárőrök az idős emberek szociális ellátásában, az ételszállításban,  a gyógyszerek kiváltásában és a betegszállításokban. Fekecs Dénes megköszönte a tagegyesületek áldozatos munkáját és felolvasta a bajai kórházparancsnok és a kiskunhalasi kórház vezetésének köszönőlevelét, melyekben hálájukat fejezik ki a polgárőrök oltási pontokon végzett szolgálatáért. 

A polgárőrök rendíthetetlen helytállását méltatta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke is köszöntőjében és kiemelte, hogy a Bács-Kiskun megyei polgárőrök országos szinten is trónkövetelők lettek tavalyi eredményeik alapján. 

– A színvonalas vezetés is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen eredményeket értek el munkájukban és ennek köszönhetően a polgárőrség fellegvárának tekinthetjük a megyét – mondta dr. Túrós András, majd sorra vette a megyei polgárőrség erősségeit. – Nagyon erős a megye a polgárőrség létszámában a maga mintegy 4500 polgárőrével. Nagyon jó a polgárőr sűrűség és a szervezettség a megyében, illetve élen járnak a szolgálati órák számában is. A megyei szövetség és a tagegyesületek munkájukkal jelesre vizsgáztak – illette elismerő szavakkal a megyei polgárőrséget az elnök, hozzátéve, hogy nem tudja eléggé méltatni a polgárőrök önfeláldozó karitatív munkáját. A szervezet 30 éves évfordulójáról is szólt. – A polgárőrség kezdetben szükség volt, majd a szükségből gyökér lett, egy olyan erős civil mozgalom, melyre ma már mindenhol szükség van – mondta dr. Túrós András. Dávid Károly dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is köszönetet mondott a polgárőrök áldozatvállalásáért, a közös szolgálatellátásért és a migrációs nyomás elleni küzdelemben nyújtott segítségért. 

Kerényi János országgyűlés képviselő is elismerően szólt a polgárőrség munkájáról és elmondta, hogy a jövő évtől a polgárőrség állami támogatása 1 milliárd 50 millió forintról 1 milliárd 250 millió forintra nő.

A közgyűlésen részt vett még Kovács Ernő, a Bács-kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. 

Az OPSZ elnöke a Polgárőr Mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesítette Timafalvi László ezredest, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetőjét, Kőhalmi Csaba alezredest, a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség vezetőjét, Lemle Zoltán dunafalvai és Babar István gátéri egyesületi elnököt. 

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozata elismerésben részesült Szilágyi Gábor alezredes, a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség helyettes vezetője, a Határrendészeti Osztály vezetője, Varga Róbert őrnagy, a Solti Rendőrőrs őrsparancsnoka és Garzó József helvéciai polgárőr. Az Érdemkereszt Bronz Fokozatát kapta Bajnai Viktor főtörzsőrmester, balotaszállási körzeti megbízott, Szántó Mihály kiskunhalasi és Brassói Edvárd Ferenc bajai polgárőr.

Dávid Károly főkapitány elismerésben részesítette Szőnyi Jánost, a madarasi egyesület elnökhelyettesét, Duzmath Györgyöt, a ballószögi egyesület elnökét, Harcsa Sándor akasztói egyesületi elnököt, Móczár László petőfiszállási egyesületi elnököt és Göcsei Jánost, a katymári egyesület elnökét, valamint a Kiskunmajsai Polgárőr Egyesületet és a Kelebiai Polgárőr Egyesületet. Külön elismerésben részesítette dr. Fekecs Dénes megyei elnököt. 

Az elismeréseket követően robogókat és kerékpárokat is átadott a megyei szövetség. Két-két szolgálati kerékpárt kapott a miskei, a kalocsai, a dunapataji, a dávodi, a dunafalvai egyesület, egyet-egyet az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület, illetve a  Kecskeméti Lovas Polgárőr Egyesület. Egy-egy robogót adtak át az ágasegyházi és a szakmári egyesületnek.

Updated: 2021-06-28 — 14:36