Három évtizede őrzik a kécskeiek biztonságát

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a polgárőrség. A Tiszakécskei Polgárőr Egyesület egykorú az országos szervezettel. Három évtizede 19 lelkes polgárőr alapította a kécskei polgárőrséget. Mára négyen maradtak az alapítók közül: László Imre egyesületi elnök, Antal István, Tóth András és Antal Gyula 30 éve szolgálják a kécskeiek biztonságát. A négy veterán polgárőr a három évtized alatt összesen jóval több mint 100 ezer órát, egy emberi élet egyötödét töltötte szolgálatban. Pályájuk során számos díjjal ismerték el munkájukat.

László Imre elmondta, hogy az elmúlt 30 évben a kezdeti létszámot megtöbbszörözték, jelenleg 52 fő lát el rendszeresen szolgálatot az egyesületben, de a 90-es évek elején voltak a csúcson, akkor több mint 90 tagot számláltak. A négy alapító mindegyikét a közösség szolgálatának vágya hozta a pályára és a nehezebb időkben is ez tartotta a polgárőrségnél.

Antal István mint mondta, mindig a jóra emlékszik és a kollégák közti összetartás mindig erőt ad neki.  – Nem nehéz szeretni a szolgálatot. A kollégák közötti összetartás és az emberek visszajelzései, hálás szava mindig erőt adott a folytatáshoz. És bizony szeretem a futballt, még mindig örömmel biztosítom a mérkőzéseket – mondta Antal István, aki egyben a szervezet térképe is. Lévén, hogy 21 évig postásként dolgozott, ismeri Kécske minden zugát és társai hozzá fordulnak akkor, amikor nem találnak egy címet.

Tóth András (Bandi bácsi) a legidősebb kécskei polgárőr a maga 76 évével, aki mindig szolgálni akarta közösségét. Még ma is sokat van szolgálatban és akkor is azonnal egyenruhát ölt, amikor érkezik a telefon, hogy szükség van rá. Bár ez mindannyiukra igaz- tette gyorsan hozzá. – Az elmúlt 30 év szép volt, noha akadtak olyan pillanatok, melyek nyomot hagytak bennem. Például nehéz elfelejteni, amikor holtan találtuk meg azt az eltűnt személyt, akit két napig kerestünk – emlékezett vissza Bandi bácsi, akit a kora nem akadályoz a hosszúra nyúló szolgálatokban, vagy abban, hogy órákig biztosítson egy eseményt.

Antal Gyulát emberszeretete és az emberek szeretete tartja a polgárőrségnél. – Kiváló viszonyt ápolunk a lakossággal és visszajelzéseik is megerősítenek abban, hogy értékes a munkánk, sokat teszünk a személyes biztonságérzetük növeléséért – mondta Antal Gyula. Persze nem tagadja, hogy voltak megrázó események is. – A haláleset mindig megvisel. Sok balesetet láttunk már, hiszen rendszeresen szolgálunk a rendőrséggel közösen. Amikor a karácsonyi ebédtől álltunk fel és egy eltűnt személy keresésére indultunk, akit később holtan találtunk meg, arra azért emlékszik az ember – mondta.

– Arra vagyok legbüszkébb az elmúlt 30 évből, hogy összetartjuk az egyesületet. A hivatástudat a nehezebb pillanatokon is álendített már bennünket és a köszönetért, a közösségért érdemes csinálni – mondta László Imre, akinek elnökként megnyugvást jelent, hogy mindenkire számíthat az egyesületben. – Kiválóra értékelem a polgárőreinket és örülök, hogy annak idején megalapítottuk az egyesületet – méltatta kollégáit az elnök.

Az egyesület kiválóan felszerelt: egy terepjáró, két robogó és kerékpárok segítik a szolgálatellátást, valamint tiszamenti település lévén a megyei szövetség támogatásával hamarosan kapnak a rendőrségtől egy járőrhajót. A lovasok sokat segítenek a tanyavilág biztonságának fenntartásában és az eltűnt személyek felkutatásában. Kiváló a kapcsolatuk a megyei szövetséggel, a rendőrséggel, a polgármesteri hivatallal és a Karitász Egyesülettel, utóbbinak az adományosztásban is sokat segítenek. A polgárőrök a rendőrséggel közösen felügyelik a város térfigyelőkamera-rendszerét.

Az alapítók hangsúlyozták, hogy az elmúlt 30 évben a család támogatására is szükség volt. A négy veterán nagyon hálás szeretteinek, hogy türelemmel vártak rájuk, amikor távol voltak. De mint fogalmaztak, az egyesület is olyan lett, mint a család, melyet László Imre hozzáértéssel, jó emberismerettel és empátiával tart össze.

Updated: 2021-07-19 — 13:14