Ifjú polgárőröknek tartott tábort a Lovas és Kutyás Tagozat a Hungarikum Ligetben

A Nógrád megyei Legénd mellett immár a Hungarikum Liget is otthont ad az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozata által rendezett Lovas, közlekedési és ifjúsági szakmai tábornak, amit az elmúlt héten rendeztek meg Lakiteleken. A jutalomtáborban az ország hat megyéjéből delegált ifjú polgárőrök vettek részt, köztük négyen Bács-Kiskunból.

Dr. Radácsné Reszegi Rita tagozati elnök elmondta, hogy valódi megtiszteltetés a tagozat számára Lezsák Sándor, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnökének és az Országgyűlés alelnökének felajánlása, hogy a Hungarikum Ligetben szervezhettek lovas tábort. Az egy hét célja volt, hogy olyan tudásra tegyenek szert az előzetes lovas ismerettel már rendelkező fiatalok, ami hozzásegíti őket a későbbi Járőr 1. vizsga sikeres teljesítéséhez. Dr. Radácsné Reszegi Rita hangsúlyozta, hogy jövőre már két ifjúsági táborban szeretnének fejleszteni az ifjú polgárőrök szakmai és lovas tudástát.

A lovaglás mellett tematikus elméleti és gyakorlati napokat is tartottak a rendőrséggel közösen. A Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Alosztályának munkatársai, Madarász Róbert és Horváth Ádám intézkedéstaktikai képzést tartottak a táborlakóknak. A polgárőrség Lovas és Kutyás Tagozatától érkezett Molnár Zoltán, aki a kábítószerek fajtáiról, hatásairól és a kutyás kábítószer keresés módszereiről tartott előadást. A tábor első négy napjában Sallay Sándor és Dr. Radácsné Reszegi Rita oktatta lovaglásra a fiatalokat. A tábor szakmaiságát tovább emelte, hogy a zárónapon Dallos Gyula örökös magyar bajnok és a Lovas és Kutyás Tagozat elnökségi tagja, miniszteri biztos is csatlakozott az oktatókhoz.

A legendás lovas kérdésünkre elmondta, hogy az alaptechnikák elsajátításában segítette a fiatalokat.

– Fontos az ismeretek átadása és ezek gyakorlatba átültetése. Az ifjú polgárőrök megtanulhatták, hogy miként kell egyensúlyban, zártan és esztétikusan lovagolni a lovat. Segítettünk kialakítani azt a harmóniát, melyben a ló szívesen együttműködik lovasával és magabiztosan, biztonságosan irányítható a polgárőr négylábú társa – fogalmazott Dallos Gyula, hozzátéve: ez az oktatás gyakorlati oldala, de magasabb szintű eszmeiség is a táborba vezette. – Egyetértek Dr. Túrós András elnök úr megfogalmazásával, miszerint a polgárőrség modern hazafiság. Ezért a technikák tanítása mellett szellemiséget is átadok a fiataloknak, melynek üzenete, hogy van egy Istenük, egy hazájuk, egy családjuk, egy csodálatos nyelvük és egy hivatásuk, ami célt és értelmet ad az életnek. Ez motivációt és alázatot, végső soron pedig önazonosságot jelent, ami nélkülözhetetlen a hatékony intézkedések érdekében – mondta az örökös bajnok és kiemelte, hogy a lovas szolgálatellátás nem könnyű feladat, hiszen két akaratot, a polgárőr sajátját és lováét kell uralnia közös cél elérése érdekében, gyakran nehezen kezelhető váratlan helyzetekben is. Mint fogalmazott, a lovaglás eszmei szempontból hatalmas értéke, hogy a fiatalokat visszavezeti a teremtett világ értékeihez és a rohanó világ őrült tempójából kiszakadva belehelyezkedhetnek a ló jelentette ősi ritmusba.

Az ünnepi záróeseményre Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese is ellátogatott. Szabó Zoltán a tábor hasznosságát méltatta és kiemelte: a lovas tagozat az ifjú polgárőrök számára komoly vonzerővel bír. – Nagyon fontos, hogy a polgárőrség fiatalítson és az ilyen táborok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az ifjú polgárőröket bevonjuk a szervezet életébe. Mondhatni, hogy a tagozat az ifjú polgárőrök mágnese. Azon kívül, hogy a tábor megismerteti a fiatalokkal a polgárőrséget, megtanítja őket közösségben lovagolni, a fegyelemre, a környezetvédelem fontosságára és hazafias gondolkodásmódot sajátítanak el. Mindemellett nagyon magas szintű lovas szakmai ismereteket is kapnak az ifjak, így válva még jobb lovasokká – mondta az elnökhelyettes.

Sallay Sándor elmondta, hogy a tanulás, a rendszeresség és a fegyelem szeretetét igyekeztek elültetni a fiatalok szívében. – Örömmel tapasztaltuk, hogy mennyire fogékonyak az ifjú polgárőreink a tábor értékeire – fogalmazott Sallay Sándor, hozzátéve, hogy céljuk a polgárőrség magas színvonalának további emelése és a fiatalok bevonása. Hangsúlyozta, hogy lovagolni a lovagláson keresztül lehet megtanulni, amire kiváló alkalmat nyújtott a tábor.

A tábornak otthont adó megyéből négy fiatal hölgy érkezett. A 14 éves lakiteleki Tóth Anasztázia az alsó korhatárt betöltve azonnal polgárőr lett és rendszeresen edz lován. A tábor számára élményeket és tanulást jelentett. Kovács-Bödi Panka Kecskemétről érkezett, és négy éve lovagol. Az irányítással és a ló kezelésével kapcsolatban szerzett hasznos ismereteket az egy hét alatt. Elmondása alapján a kitartás és a céltudatosság vezérli. Pogány Lili is Kecskemétről érkezett és szintén négy éve lovagol. Mint fogalmazott, mind szellemiségben, mind technikai tudásban sokat adott neki a tábor. Kovács Rozina Lakitelekről érkezett. Otthon főleg egydül lovagol, ezért a tábor kiváló alkalom volt számára a közösségben való lovaglással kapcsolatos tapasztalatszerzésre. Rozina hamarosan 18 éves lesz és attól fogva felnőtt polgárőrként, lóhátról vigyázza a lakitelekiek biztonságát.

Updated: 2021-08-23 — 10:44