Betörés megelőzés

Az OPSZ – ORFK – NBT – Aegon közös betörés-megelőzési programja

Az Országos Polgárőr Szövetség törvényi felhatalmazás alapján, több évtizedes tapasztalattal segíti elő a társadalmi bűnmegelőzés reagáló képességét. Az OPSZ a kormány, a rendvédelmi szervek és az önkormányzatok támogatásán túl számos országos hatáskörű gazdasági szereplővel kötött – közös célokon alapuló – együttműködési megállapodást a polgárőr szervezetek munka feltételeinek zökkenőmentes biztosítására. Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. piacvezető a lakossági vagyon biztosítás területén, és mint stratégiai partner, több mint 10 éve támogatja az Országos Polgárőr Szövetség bűnmegelőzési törekvéseit.

A lakásbetörések a kárértéktől függetlenül jelentősen rontják az állampolgárok biztonságérzetét. A magánszférát ért támadás a kiszolgáltatottság, védtelenség érzetét kelti. A személyes emlékekhez, érzelmekhez kötődő tárgyak elvesztése, megrongálása pótolhatatlan veszteséget jelent még az anyagi károk megtérülése ellenére is.

Az Országos Polgárőr Szövetség összefogva legjelentősebb stratégiai partnereivel, az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és az AEGON Magyarország Biztosítóval 2015-ben pilot projektet indított a betöréses lopások visszaszorítására.

A lakásbetörések gyakorisága nem mutat összefüggést az ingatlanok értékével vagy a tulajdonosok vagyoni helyzetével. A betöréses lopások száma a szegényebb környékeken magasabb, mint a tehetősebb emberek lakta településrészeken. Ahol térfigyelő kamerák figyelik a közterületet vagy rendszeres a közterületi jelenlét a rendőrség, a polgárőrség vagy az önkormányzati rendészet részéről, kevesebb a betöréses lopások száma is.

Betörés szempontjából azok a veszélyeztetettebb ingatlanok, amelyek a lakói állandó napi rutin szerint élnek, hosszabb ideig üresen állnak, illetve amelyek vagyonvédelmi eszközökkel nincsenek felszerelve. Gyakran válnak az elkövetők célpontjává olyan új társasházakat is, ahol a lakók még nem ismerik egymást

A lakásokban elkövetett betöréses lopások megelőzéséhez, az állampolgárok élet és vagyonbiztonságához, a biztonságérzetük erősítéséhez a polgárőrök feladataik tervszerű, célirányos végrehajtásával és széleskörű együttműködés fenntartásával járulnak hozzá.

A program célja hiteles információkkal, bűnmegelőzési ajánlásokkal segíteni a vagyon elleni bűncselekmények, elsősorban a lakóingatlanokban elkövetett betöréses lopások visszaszorítását. A polgárőrök, akik nagy helyismerettel és kiterjedt helyi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, a lakosság nagy számát el tudják érni, akár személyes bűnmegelőzési tanácsadással is. Részt tudnak venni minden olyan helyi rendezvényen, lakossági fórumon, ahol lehetőség nyílik a bűnmegelőzési ajánlások terjesztésére, megvitatására. A fokozottan veszélyeztetett célcsoportok sértetté válásának megelőzése érdekében segíteni tudják a vagyonvédelmi eszközök megismerését és elterjesztését. A polgárőr szervezetek vezetői a területi és a helyi sajtó kapcsolataik útján szélesebb körben is ismertséget tudnak biztosítani a program célkitűzéseinek és ekként a támogatásának is.

Betörés-megelőzési programhoz kapcsolódó letölthető módszertani anyagok:
Ajánlás a Betörés-megelőzési program végrehajtásához
Szomszédok Egymásért Mozgalom ismertetője

 

A program teljes leírása elolvasható ide kattintva az OPSZ honlapján, a programhoz kapcsolódó fájlok a lap alján letölthetők.