BikeSafe

Az Országos Polgárőr Szövetség lehetőséget kapott arra, hogy a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa által üzemeltetett, s a Rendőrség által is használt egységes országos kerékpár nyilvántartó rendszerhez (BikeSafe) csatlakozzon. A rendszer biztosítja a Polgárőrség számára az adatok lekérdezését, valamint a kerékpárok adatainak rögzítését.

A rendszer használatához először a felhasználó regisztrációt kell elvégezni annak a polgárőrnek, aki az egyesületnél a kerékpár regisztrációval foglalkozik majd. Ehhez meg kell adni a felhasználó adatait a mellékelt excel táblázat kitöltésével és továbbításával a bikesafe@opsz.hu email címre.

A felhasználók regisztrációját a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács végzi. Fontos, hogy a táblázatban megadott email cím a tevékenységet ténylegesen végző polgárőr címe legyen, mivel ide érkezik meg a belépéshez szükséges jelszó. Ez megváltoztatható a rendszerbe történő bejelentkezés után. A oldal a www.bikesafe.hu címen érhető el.

A kerékpárok regisztrációját a helyi polgárőri kitelepülések alkalmával lehet elvégezni, továbbá erre önálló programot is lehet szervezni, mely segíti a polgárőrök és a lakosság kapcsolatát. Az adatok rögzítésekor a kerékpár tulajdonosa írásban nyilatkozik és hozzájárul az adatok tárolásához és a rendőrség általi kezeléséhez.

A helyszínen keletkezett adatlapokat két havi rendszerességgel szükséges eljuttatni az illetékes megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályára, ahol átveszik és tárolják a rendszerbe felvitt kerékpárok regisztrációs adatlapjait.

A kerékpár regisztrációs eljárásának menete a mellékelt tájékoztató anyagokban pontosan leírásra került. A BikeSafe programmal kapcsolatos országos koordinációval az OPSZ Ikladi Endre info-kommunikációs referenst (06-30-621-2224, bikesafe@opsz.hu) bízta meg.

A programmal a település biztonsága növelhető, s egy gyakorta előforduló bűncselekmény típus szorítható vissza. Ezért is az Országos Polgárőr Szövetség javasolja a BikeSafe kerékpár regisztrációs programhoz való csatlakozást minél több polgárőr egyesületnek.

Gyors regisztráció

Regisztrációs lépések

BikeSafe bemutató

Módszertani könyv